Połączenie polskiej tradycji, orientalnej nuty z dodatkiem galaretki i listków orzeźwiającej mięty. To pomysł na niezwykły, ale prosty do wykonania deser.
Składniki:
– truskawki
– 30 gramów tapioki
– 400 ml mleczka kokosowego
– szczypta imbiru
– kilka ziarenek kardamonu
– dwie łyżki cukru kokosowego
– kilka listków mięty do dekoracji
– dwie łyżeczki galaretki truskawkowej
– do dekoracji wiórki kokosowe
– miód albo syrop klonowy
Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka.
2. Wsypujemy tapiokę i słodzimy cukrem kokosowym.
3. Gotujemy mieszając często (tapioka szybko przywiera do garnka) do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta.
4. Po ugotowaniu wlewamy do pucharków i zostawiamy do wystygnięcia i stężenia.
5. Truskawki kroimy i zagotowujemy z płaską łyżką syropu klonowego, imbirem oraz kardamonem (ziarenka kardamonu obieramy z łuski).
6. Kiedy zacznie się robić mus, wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku galaretkę.
7. Wykładamy na masę z tapioki i chłodzimy.
8. Przed podaniem dekorujemy truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.