POGADANKI O JEDZENIU

Sześć prostych trików na przyspieszenie przemiany materii, czy je znasz?

Czy czasem masz wrażenie, że tyjesz nawet od powietrza? Kiedyś mogłaś jeść wszystko a rano budziłaś się z płaskim brzuchem? Dzisiaj o tym, jak przyspieszyć przemianę materii.

Przed śniadaniem szklanka wody z cytryną

Swój dzień zaczynam od wypicia szklanki wody z sokiem z cytryny. Latem idealnie komponują się listki mięty i kostki lodu. Przed wypiciem wody wykonuję serię brzuszków, codziennie zwiększając liczbę o kilka. Rano przed jedzeniem i piciem mięśnie zupełnie inaczej pracują.

Pij wodę nie tylko przed śniadaniem, niech towarzyszy Ci w ciągu całego dnia. Korzystny wpływ wody na organizm człowieka jest niczym mantra powtarzany w różnych publikacjach naukowych, a nadal zapominamy o jej uzupełnianiu. Czy wiesz, że np. picie odpowiedniej ilości wody, nie tylko sprawi, że łatwiej będzie Ci schudnąć, ale także pomoże zredukować cellulit?

Posiłki o stałej porze dnia

Postaraj się jeść regularnie. Głodząc się nasz organizm magazynuje pożywienie, ponieważ wie, że przez dłuższy czas nie będzie go otrzymywał, dlatego pracuje na wolnych obrotach. To jak samochód, któremu brakuje paliwa i jedzie na oparach. Czy Twój organizm jest właśnie takim autem na rezerwie? Pakuj jedzenie do pudełek i zabieraj je ze sobą.

Zielona kawa

Zielona kawa

Zielona kawa w swoich ziarnach zawiera kwas chlorogenowy (C16H18O9), którego korzystne działanie na redukcję tkanki tłuszczowej zostało potwierdzone naukowo.
Wypicie filiżanki kawy na około pół godziny przed posiłkiem pomaga zmniejszyć przyswajanie glukozy z pokarmu, przez co nasz organizm sięga do rezerw.
Kwas chlorogenowy posiada właściwości antyoksydacyjne i wspomaga naszą odporność.

Zielona kawa pachnie trawą, jej aromat jest ziemisty – ziarna nie są palone, a stężenie kofeiny duże, dlatego należy pić ją rozsądnie.

Przyprawy

Chili, kurkuma, pieprz, pieprz kajeński, kardamon, cynamon, imbir w naturalny sposób wpływają na termogenezę, czyli proces podnoszenia temperatury naszego ciała, w trakcie którego tkanka tłuszczowa zostaje spalana. Inaczej mówiąc organizm musi wydatkować więcej energii, aby utrzymać temperaturę naszego ciała. Tym samym termogeniki można nazwać naturalnymi spalaczami tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, aby ostre przyprawy dozować rozsądnie, szczególnie w dietach lekkostrawnych i wzbogacać je np. o kolendrę i kminek.

IMG_20190508_211549

Zielona i czerwona herbata – antyoksydanty, które dodatkowo hamują łaknienie.

Regularne treningi

Jak wiadomo tkanka tłuszczowa spala się w tlenie. Ruch napędza do pracy nasz organizm. Nawet spacer z pracy czy popołudniowy regularny jogging może pomóc nam w przyspieszeniu przemiany materii.

Przemiana materii jest kwestią indywidualną, ale bardzo często ma na nią wpływ nieodpowiednia dieta i nawyki żywieniowe. Nie chodzi o to, abyś nagle zaczęła restrykcyjnie podchodzić do tego, co masz w lodówce, ale o zrozumienie pewnej zależności. Jesz regularnie = szybko trawisz i spalasz. Jeśli rozregulujesz pracę organizmu, zacznie on spowalniać, a Ty odczujesz to puchnięciem, ciężkością i odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: