POGADANKI O JEDZENIU

Czego nie wiecie o pączkach?

Z marmoladą, różą, budyniem i czekoladą, polane lukrem a może w posypce z cukru pudru. Pączki! Zewsząd słychać ostrzeżenia, że pączki mają w sobie jedynie puste kalorie, że są niezdrowe bo słodkie i tłuste. Spójrzmy na pączki inaczej, co mają w sobie i dlaczego je lubimy.

Dlaczego jemy pączki?

Oprócz 3xP (pyszne, puszyste, pachnące) pobudzają w mózgu ośrodki odpowiedzialne za szczęście i dostarczają nam wiele przyjemności.

Mózg i nasze hormony płatają figle. Połączenie tłuszczów i cukrów prostych (czyli takie, jakie mamy np. w pączkach) daje nam przyjemność. Kiedy jesteśmy głodni i sięgniemy po pączka, mimo wysokiej zawartości węglowodanów nie zaspokoimy głodu. Tu jest haczyk, bo połączenie tłuszczów i sacharozy nie sprawi, że poczujemy sytość. Wręcz przeciwnie – pobudzone ośrodki w mózgu podpowiedzą nam, aby sięgnąć po kolejnego pączusia.

Czy zwróciliście uwagę, na co mamy najczęściej ochotę po obiedzie? Bingo! Na deser. Mimo, że zjedliśmy właśnie solidny obiad i nie mamy ochoty na dokładkę – bez problemu zjemy kawałek ciasta, lody czy czekoladkę. Tłuszcz i sacharoza – lubimy tę niezdrową parę.

DSC_0039

To musicie wiedzieć

Kaloryczność pączka uzależniona jest nie tylko od jego wagi, ale także składu, nadzienia, tłuszczu, na którym został usmażony, polewy i wielu innych czynników. Dlatego trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, ile kalorii ma pączek?

Przyznam, że uwielbiam robić pączki. Są tanie, smaczne i dużo wychodzi, czyli tak jak lubimy najbardziej. Do smażenia używam tłuszczu tradycyjnego czyli smalcu. Jeden pączek domowy, który robię zawiera w sobie około 215 kcal (bez nadzienia i bez tłuszczu).

Trudność sprawia oszacowanie ile tłuszczu pączek wchłonie podczas smażenia oraz jaka jest kaloryczność nadzienia. Każde nadzienie różni się składem, a wielkość pączka oraz stopień rozgrzania tłuszczu wpływa na jego wchłanianie.

Słodycze, jak też słodkie napoje zawierają duże ilości sacharozy. Dlatego powinniśmy spożywać je sporadycznie. Ich rola sprowadza się do dawania nam przyjemności – nie witamin i minerałów. Mogą być powodem nie tylko problemów z nadwagą czy cukrzycą, ale też próchnicą i warto mieć to na uwadze, kiedy sięgniemy po słodką przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: