środa, 4 sierpnia, 2021

Carpaccio z buraka

Składniki:
– roszponka i rukola
– kilka buraków
– pestki z dyni lub słonecznika
– żurawina suszona
– ser pleśniowy błękitny lazur
– olej, sok z cytryny, syrop klonowy/ miód

Wykonanie:
1. Roszponkę i rukolę myjemy i układamy na talerzu.
2. Buraki zawinięte w folię do pieczenia pieczemy ponad godzinę w wysokiej temperaturze (najpierw 200 stopni, później 190 ).
3. Po upieczeniu zdejmujemy folię, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
4. Układamy na zieleninę.
5. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i układamy na burakach.
6. Żurawiną posypujemy ser z burakami.
7. Olej, sok z cytryny, syrop klonowy, ulubione zioła mieszamy i polewamy potrawę.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *