Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
– 20 gramów odżywki białkowej
– 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
– 1 duża marchewka
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skyr/ jogurt naturalny/krem czekoladowy/sos – do posmarowania omletu
– kostka czekolady (zetrzeć i posypać po jogurcie)
Wykonanie:
1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, jabłko na grubych.
2. Do marchewki i jabłka wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wpc, cynamon, proszek do pieczenia i dodajemy łyżkę jogurtu greckiego.
3. Całość mieszamy do połączenia składników.
4. Masę wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem do zwarcia górnej powierzchni. (Nie smażę długo, omlet pozostawiam wilgotny i miękki).
5. Zsuwamy omlet z patelni i smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy tartą czekoladą albo polewamy sosem zero.