Masło orzechowe Basia Basia – test

Jak smakuje masło orzechowe Basia? Jaka jest cena masła? Ile kosztuje oraz gdzie kupimy masło orzechowe Basia Basia? Zapraszam do orzechowej recenzji.

Produkty z wiewiórką Basią znane są z pewnością wszystkim miłośnikom masła orzechowego. Prędzej czy później szukając zdrowej żywności musieliście zobaczyć zabawną ilustrację z uśmiechniętą, zajadającą się orzechami wiewiórką Basią.

Obrazki są urocze, kolorowe, a opis składu produktów pomysłowy (zwłaszcza „+ nic więcej” 🙂 ).

Nie miałam przyjemności próbowania wszystkich Basiowych produktów, ale kilka smakowałam i podzielę się z Wami moimi wrażeniami smakowymi.

Basia Basia Chałwolada, cena 13,50 zł na stronie internetowej producenta

Masło orzechowe Basia ile za ile?

Ceny produktów Basia Basia są różne. Możemy podzielić je na dwie kategorie.

W pierwszej są produkty tańsze i kupimy je w granicach kilkunastu złotych (ok.10zł – 13zł). Do nich należą różne kremy z orzeszków ziemnych (z bananem, białą czekoladą, chrupiące, gładkie, ciasteczkowe) oraz pasty z sezamu i daktyli.

Drugi przedział cenowy zaczyna się od 20 zł. W tej grupie znajdziemy masła orzechowe z droższych orzechów: laskowe, nerkowce, pistacje.

Produkty firmy kupimy przez stronę internetową, jak też w sklepach stacjonarnych, ale niestety głównie w Warszawie. W mieście, w którym mieszkam nie znalazłam produktów Basia Basia, z kolei zamówienie internetowe wiąże się z kosztami przesyłki. Jeśli złożymy zamówienie za sto złotych, Basia przyjedzie do nas za darmo.

Produkty pakowane są w szklane słoiczki o pojemności 210 g. Innych nie widziałam. Zamówienie zapakowane jest w karton, dobrze zabezpieczone, a w środku poza słoiczkami i paragonem otrzymujemy kartonik z podziękowaniem i ręcznie wypisanym naszym imieniem.

Basia Basia Laskolada i orzechowa ferajna

Czym wyróżniają się produkty Basia Basia? Składem oraz smakiem i to jest powód cen, które do najniższych nie należą.

Z etykiety dowiemy się, jaki skład ma masło orzechowe, które kupiliśmy. Jak zobaczycie zazwyczaj są to dwa-trzy produkty „plus nic więcej”.

Nie ma tu cukru, polepszaczy smaku, emulgatorów i chemii, żywność jest zdrowa i wysokiej jakości. A jak smakuje?

Chałwolada Basia Basia

Krem o gęstej konsystencji, dla osób lubiących słodkie przekąski. Nie radzę jeść łyżką, bo gwarantuję, że zatracicie się w smaku i słoiczek szybko się opróżni. Lubisz chałwę? Chałwolada jest dla Ciebie, nie lubisz – czytaj dalej.

Masła z orzechów nerkowca

O i to jest to, co mnie zaciekawiło. Połączenie orzechów nerkowca z kokosem i solą jest niespotykane. Nie jadłam nigdy wcześniej czegoś podobnego, więc smak trudno jest opisać. Słodycz orzechów nerkowca, którą znamy, przełamana została solą i kokosem, co sprawia, że bardziej niż orzechy wyczuwamy kokosowy smak.

Krem jest trochę mdły, choć dla miłośników masła orzechowego (nie słodkich kremów orzechowych) taki nie będzie. Konsystencja średnio płynna. Chałwolada jest gęsta, krem z nerkowców rzadszy.

Z czym to jeść? Słoiczki są poręczne więc można zabrać je w podróż i połączyć z waflami ryżowymi. Jeśli mamy owoce na wierzch wykładamy, np. borówki albo banany.

Jeśli ta propozycja jest dla Was za bardzo kleista i mdła, możemy przełamać smak masła serkiem grani. Wafle ryżowe smarujemy serkiem i polewamy masłem orzechowym (masło rozrobione z odrobiną gorącej wody).

Krem z orzechów laskowych

Jest to najbardziej płynny Basiowy krem, jaki próbowałam. Smak pyszny, głęboki i aksamitny. Wyraźnie wyczuwa się nutę orzechów laskowych.

Wykorzystuję płynną strukturę kremu do polewania wszelkich owsianek i naleśników. Pieczona owsianka czekoladowa z wiśniami polana masłem orzechowym stała się jednym z moich ulubionych śniadań.

Masła z orzeszków ziemnych

Nie będę rozpisywać się nad masłem orzechowym z orzeszków ziemnych, ponieważ jego smak i konsystencja są powszechnie znane. Jeśli lubimy klasyczne masło orzechowe słoiczek kupimy na stronie producenta w cenie 10,50 zł. natomiast z dodatkami jak np. bananem i chia za 12 zł.


Na stronie internetowej sklepu wybieramy spośród kilkunastu smaków. Do ciekawie brzmiących należą m.in. Basia bananowa oraz ciasteczkowa (tych jeszcze nie próbowałam).

Opis etykiety utrzymany jest w humorystycznym tonie. Zajrzyjcie tam, a na pewno uśmiech pojawi się na Waszych twarzach 🙂 Dowiedziałam się m.in. dlaczego pojemność słoiczka wynosi 210 g. 🙂

Masła orzechowe Basia Basia smakują pysznie, ale te z orzechów są drogie. Brakuje mi w ofercie masła z orzechów włoskich, które z bananami mogłoby stanowić wyśmienity duet. Zdrowa żywność to dobry pomysł zarówno do uzupełnienia naszej spiżarni, ale również jako zdrowy prezent na imieniny, urodziny czy święta.

Plusy

  • niepowtarzalne smaki
  • skład produktów
  • ciekawy design opakowań

Minusy

  • cena
  • niska dostępność w sklepach stacjonarnych
Dziewczyna Endorfina

wcześniejsze wpisy

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

poprzednie wpisy