Fit ciekawostki

Jesz jabłka? A czy wiesz, ile kalorii ma jabłko?

Udostępnij

Zakazany owoc, źródło grzechu pierworodnego, symbol płodności i urodzaju, a przede wszystkim smaczny dodatek do dań i ciast. Ile jabłko ma kalorii?

Dzień jabłka obchodzimy 28 września. Polskie sady obfitują w jabłka, o jabłuszkach pełnych snów śpiewano piosenki i pisano wiersze. Jabłko pojawia się w malarstwie mistrzów pędzla, Biblii i mitologii. Kuchnia Polska nie tylko jesienią pachnie jabłkami: szarlotka z lodami, tarta z jabłkami, jabłka z cynamonem, zapiekanki z jabłek, sok jabłkowy  – możliwości jest wiele, ale ile kalorii ma jabłko

fot. Dziewczyna Endorfina

W książce Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw czytamy, że 100 gramów części jadalnych jabłka dostarcza nam 47 kcal, podobnie jak 100 g brzoskwini i czarnych jagód. Jabłko ma o 10 więcej kcal niż np. gejpfrut, ale dwa razy mniej od banana.

Wartości odżywcze jabłka

(w 100 g części jadalnej):

  • białko 0,4 g.
  • tłuszcz 0,4 g.
  • węglowodany 12,1 g.
  • błonnik pokarmowy 2 g.

Jabłko posiada 134 mg potasu na 100 g części jadalnych. Poza tym zawiera niewielkie ilości magnezu, fosforu, wapnia oraz witaminy.  

Rajskie jabłko, złote jabłko czyli trochę ciekawostek o jabłku

  • W Słowniku Symboli Władysława Kopalińskiego czytamy, że jabłko jest symbolem życia, wieczności, Ziemi, zdrowia, wiecznej młodości, nieśmiertelności, ale też końca, śmierci i grzechu.
  • Autor Słownika przypomina, że w Biblii w historii kuszenia Ewy nie ma mowy o jabłku, ale o owocu z drzewa, które rosło w środku raju.
  • W tradycji celtyckiej było emblematem wiedzy i magii, a Gallowie traktowali jabłoń na równi z dębem.
  • W mitologii skandynawskiej złote jabłka Iduny zapewniały bogom wieczną młodość.
  • Złote jabłka Hesperyd znane są w mitologii greckiej za sprawą jednej z prac Heraklesa

Literatura:

Kopaliński W, Słownik Symboli, Oficyna Wydawnicza Rytm, Warszawa 2012, s. 108-110.

Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. PZWL, Warszawa 1997, s. 72.

Udostępnij

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *