Placki z tortilli robi się szybko, są smaczne, a i sprzątania po kuchennych występach z tortillą jest niewiele. Sprawdzają się na szybką przekąskę, dla niespodziewanych gości oraz jako coś słodkiego do kawy. Dzisiaj pokażę Wam moje trzy szybkie sposoby na tortillę!
Na skróty:
Wersja z łososiem

Smarujemy placek tortilli serkiem chrzanowym, układamy plastry wędzonego łososia i posypujemy rukolą. Zawijamy ciasno w rulon. Przed pokrojeniem w plastry możemy schłodzić w lodówce.
Tortilla z kurczakiem
Smarujemy tortillę sosem pomidorowym. Na jednej ćwiartce układamy np. pokrojony wędzony filet z kurczaka albo szynkę, następnej pokrojone pomidory/ogórki, kolejnej ser (np. mozzarella, żółty) i na ostatniej mix sałat. Podgrzewamy na patelni. Zsuwamy z patelni i nacinamy tortillę wzdłuż jednego promienia. Składamy tortillę w trójkątną kanapkę.
Tortilla na zimno z masłem orzechowym


Szybka przekąska do kawy. Placek tortilli smarujemy masłem orzechowym, na jednym brzegu kładziemy całego banana i zawijamy tortillę. Kroimy w plastry, na każdy wykładamy kleks jogurtu kokosowego, możemy polać sosem zero, np. czekoladowym.
Jeśli podobają Ci się moje przepisy, zajrzyj do kategorii Fitness-Przepisy, bo tam znajdziesz ich dużo więcej.