Aquafaba jest cieczą, którą znajdziemy w puszkach z ciecierzycą i fasolą, otrzymamy ją także po ich ugotowaniu. Posiada nie tylko cenne właściwości odżywcze, ale – dzięki konsystencji także szerokie zastosowanie. Oto kilka sekretów aquafaby.
Aquafaba zamiast białka jaja
Aquafaba (łac. aqua – woda, faba – fasola) może być stosowana do potraw tak na słodko, jak i słono. Jej szerokie zastosowanie docenimy, kiedy dopadnie nas nietolerancja pokarmowa i związane z nią ograniczenia dietetyczne, ale przyda się także, jeśli w lodówce zabraknie nam jajek.
Koneserzy jajecznych śniadań, którzy z różnych przyczyn muszą zrezygnować z jajek wiedzą, że znalezienie substytutu białka graniczy z niemożliwym. Trudno sobie wyobrazić, czym możemy zastąpić jego konsystencję i właściwości wiążące składniki – bez białka omlet się rozpada a jajecznica nie smakuje. W takich przypadkach aquafaba przychodzi nam z pomocą.
Woda ze słoiczka z ciecierzycą/ fot. Dziewczyna Endorfina
Jestem miłośniczką wszelkich omletów, uwielbiam je, ale kiedy otrzymałam wynik testu na nietolerancję pokarmową okazało się, że na liście znalazło się białko jaja. Dla kogoś, kto bez jajek nie wyobraża sobie dnia, a do tego jest fanatykiem sportu ta informacja może być dotkliwa.
Szukałam substancji, która w czasie, kiedy muszę odstawić białko jaja kurzego, zastąpiłaby jego właściwości kleiste. Tym płynem okazała się aquafaba. Mimo tego, że odróżnia się od białka smakiem, to ubija podobnie więc możemy stosować ją w wielu potrawach: omletach, jajecznicy, bezach, ciastach, muffinkach, makaronach oraz hamburgerach. Wodę z puszki po ciecierzycy możemy przed ubijaniem lekko podgrzać, wtedy szybciej uzyskamy pożądaną konsystencję.
Ubita aquafaba/ fot. Dziewczyna Endorfina
Wartości odżywcze aquafaby
Nie tylko właściwości zagęszczające i wiążące czynią z aquafaby unikatową substancję. Ten niepozorny płyn, w którym kąpie się zapuszkowana ciecierzyca zawiera w sobie mieszankę białek, błonnika i węglowodanów, która najczęściej ląduje w zlewie.
Jak to się dzieje, że woda po ciecierzycy i białej fasoli jest wyjątkowa? To proste! Z warzyw do zalewy migruje wiele ważnych składników, ale nie wpływa to na jej kaloryczność.
Na stronie aquafaba.com została opublikowana tabela przedstawiająca wartości odżywcze wody z puszki z ciecierzycą, z której wynika, że jej wartość energetyczna jest minimalna, natomiast w stężeniu poszczególnych składników wygrywa wapń.
Przed ubijaniem dobrze jest podgrzać aquafabę, wtedy szybciej się ubija/ fot. Dziewczyna Endorfina
W Internecie znajdziemy wiele pomysłowych przepisów na deser i dania z użyciem aquafaby: gofry, musy czekoladowe, muffinki, makaroniki, placki, naleśniki, majonezy a nawet masło. Najczęściej wykorzystywaną proporcją do słodkich pyszności oraz rozpływających się w ustach bez jest 150 ml aquafaby na 200 g cukru.
O popularności aquafaby świadczą także pojawiające się publikacje książkowe, w których nie tylko weganie znajdą coś dla siebie. Co więcej, w mediach społecznościowych powstała grupa zrzeszająca fanów aquafaby, którzy dzielą się swoimi kulinarnymi wynalazkami. Jeśli chcesz zobaczyć, czym jeszcze zastąpić białko przeczytaj wpis o zamiennikach kurzego białka.
Źródła:
1. http://aquafaba.com/
2. https://www.huffpost.com/entry/the-best-vegan-egg-replac_b_8226826?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnLw&guce_referrer_sig=AQAAAEnaSo0-0cVHtwH32NCov61IC-MdJ6ihvPRBTPs6skj9LuOd2q-eN6aMKqUFLXIPYKtsPRmvO_Y7bqHpnsP4brHGZpSjDTZK3S1cHz9-iSl9stgkIpNins2K-qM4f2Fuc24usjbhcBLSRm_azIeBNWm1uC5y5CCrbjGdr587V9nM