Przepis na ciasteczka zbożowe z bakaliami

Składniki:
– 1 szkl mąki gryczanej (ja daję 1/2 szkl gryczanej i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej)
– 1/2 szkl mąki owsianej
– 1/2 szkl mąki kukurydzianej
– 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
– 1/2 szkl cukru/ksylitol/miód (do wyboru)
– 1 jajko
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 gramów masła
– czekolada, bakalie, orzechy

/ fot. Dziewczyna Endorfina

Wykonanie:
1. Składniki mieszamy.
2. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i/lub bakalie.
3. Formujemy kształt ciasteczek (uwaga ciasto ma sypką konsystencję)
4. Układamy ciastka na blaszce do pieczenia.
5. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 190-200 stopni.
6. Zostawiamy do ostygnięcia i stwardnienia.

Z porcji wychodzi około 20 kilku ciastek.
kcal: ok. 4 755
białko: ok. 86 g
węglowodany: ok. 603 g
tłuszcze: ok. 223 g


Jeśli przepis Wam się spodobał zerknijcie do zakładki „Przepisy” tam znajdziecie inne smaczne i sprawdzone fit receptury.

Dziewczyna Endorfina

wcześniejsze wpisy

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

poprzednie wpisy