Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? 3 podpowiedzi

Wystarczy tylko kilka prostych zmian w przyzwyczajeniach, aby zacząć zdrowo się odżywiać. Nie jest to trudne, a efekty mogą nas mile zaskoczyć.

Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

Zdrowe nawyki żywieniowe pomagają zachować nam zdrowie, uniknąć wielu chorób i zbudować odporność.

Dzięki racjonalnemu sposobowi żywienia i podejściu do odżywiania się samopoczucie poprawia się, uczucie senności zanika a sylwetka zaczyna się kształtować.

Często złe nawyki żywieniowe spowalniają proces chudnięcia i zatrzymują metabolizm, a tylko rozsądny sposób żywienia gwarantuje zdrowie i równowagę organizmu.

Wodę zawsze dobrze mieć ze sobą / fot. Dziewczyna Endorfina

Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe? Propozycje

Pijemy dużo wody

Organizm dorosłego człowieka w 70% składa się z wody. Dlaczego trzeba pić wodę? Ponieważ bez niej nie ma życia. Woda odżywia organizm, regeneruje, pełni funkcję ochronną (błony śluzowe) a także transportuje tlen do komórek ciała. Co więcej, woda reguluje temperaturę ciała i usuwa z niego niepotrzebne produkty metabolizmu.

Niski poziom wody obniża odporność nie tylko jeśli chodzi o podatność na infekcje, ale także skłonność do kontuzji i urazów.

Odwodnienia organizmu są niezwykle niebezpieczne nie tylko dla naszego zdrowia, ale też życia. Skutki odwodnienia organizmu widoczne są też latem: temperatura wzrasta, wydalamy więcej wody i zaczynają się omdlenia.

Jemy śniadanie

Śniadanie jeść trzeba. Po co? A po co tankujesz samochód? Z tego samego powodu trzeba jeść śniadanie. Kawa na śniadanie dobrym pomysłem nie jest, bo tylko zakwasi organizm. Śniadanie musi być pełnowartościowe. Nie masz pomysłu na śniadanie? Zrób omlet – przepis znajdziesz w dziale… Przepisy!

Pomijanie spożywania śniadania może powodować napady głodu w dalszej porze dnia i bóle głowy, problemy z koncentracją i inne.

Czytamy skład produktów

Średnia liczba spożycia cukru w Polce w przeliczeniu na osobę przeraża. Z materiału zawartego w książce Dietetyka sportowa , a opracowanego na podstawie danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w 2015 roku średnia liczba spożycia cukru na osobę w Polsce wynosiła 40,5 kg (Dietetyka sportowa s. 243).

Jak zmniejszyć ilość cukru? Zacznijmy o jedną łyżeczkę cukru wsypywać mniej do herbaty czy kawy, a szybko się okaże, że słodzimy z przyzwyczajenia, a nie z powodu tego, że herbata po jednej łyżeczce cukru nie jest słodka.

Zwracajmy uwagę na skład produktów, które wkładamy do koszyka. Może nam się wydawać, że tylko słodycze zawierają cukier, ale tak nie jest. Napoje są często dosładzane, wody smakowe pełne cukru, ketchupy, wędliny czy parówki. Czytajmy skład tego, co kupujemy.

Domowe pączki, kto z nas ich nie lubi? Ale czy wiesz, ile mają kalorii? Zajrzyj do wpisu Czego nie wiecie o pączkach, aby się dowiedzieć /
fot. Dziewczyna Endorfina

Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe?

Zaczynamy powoli stawiając sobie bliskie i realne cele, np. staramy się wprowadzać jedną zmianę w naszym żywieniu i będziemy ją kontynuować przez tydzień.

Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych nie wymaga rewolucji naszych przyzwyczajeń. Wystarczy, że zaczniemy od picia wody, a butelka będzie nam towarzyszyć zawsze, kiedy wychodzimy z domu. Jeśli nie pijemy wody, początki mogą być trudne, ale dajmy sobie szansę. Na początek próbujmy pić wodę np. przez tydzień. Później organizm sam się będzie o nią domagał.

Podobnie ze śniadaniem i weryfikowaniem składu produktów.

Ciasteczka gryczane / fot. Dziewczyna Endorfina

Złe nawyki żywieniowe i ich skutki

Najważniejszym skutkiem złych nawyków żywieniowych są problemy ze zdrowiem, niska odporność oraz gorsze samopoczucie. Nasze złe nawyki żywieniowe przekazujemy dzieciom, które uczą się od rodziców dobrych i złych zasad.

Często słyszymy, że dziecko wyrośnie, ma jeszcze czas. Nie jest to prawdą, ponieważ skutki spożywania np. nadmiaru cukru zostają w organizmie na długo, a złe nawyki żywieniowe na zawsze. Wystarczy wspomnieć, że otyłość wśród dzieci cały czas jest dużym problemem. Próchnica jest kolejnym zagrożeniem, a słodycze stanowią olbrzymie ryzyko wystąpienia próchnicy u dzieci.

Złe nawyki żywieniowe u osób dorosłych także są dotkliwe. Pomijając kwestie urody, problemy z cerą i sylwetką, przede wszystkim należy mieć na uwadze wszelkiego rodzaju choroby m.in. związane z otyłością, cukrzycę oraz nadciśnienie.

Zdrowie mamy tylko jedno, zacznijmy je doceniać, póki jesteśmy zdrowi. Stracić zdrowie możemy szybko, ale powroty bywają trudne, mozolne i długotrwałe.


Literatura:

Dietetyka sportowa, red. B. Frączek, J. Krzywański, H. Krysztofiak, wyd. PZWL, Warszawa 2020.

Dziewczyna Endorfina

wcześniejsze wpisy

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

poprzednie wpisy