Jak smakuje masło orzechowe Basia? Jaka jest cena masła? Ile kosztuje oraz gdzie kupimy masło orzechowe Basia Basia? Zapraszam do orzechowej recenzji.
Produkty z wiewiórką Basią znane są z pewnością wszystkim miłośnikom masła orzechowego. Prędzej czy później szukając zdrowej żywności musieliście zobaczyć zabawną ilustrację z uśmiechniętą, zajadającą się orzechami wiewiórką Basią.
Obrazki są urocze, kolorowe, a opis składu produktów pomysłowy (zwłaszcza „+ nic więcej” 🙂 ).
Nie miałam przyjemności próbowania wszystkich Basiowych produktów, ale kilka smakowałam i podzielę się z Wami moimi wrażeniami smakowymi.
Masło orzechowe Basia ile za ile?
Ceny produktów Basia Basia są różne. Możemy podzielić je na dwie kategorie.
W pierwszej są produkty tańsze i kupimy je w granicach kilkunastu złotych (ok.10zł – 13zł). Do nich należą różne kremy z orzeszków ziemnych (z bananem, białą czekoladą, chrupiące, gładkie, ciasteczkowe) oraz pasty z sezamu i daktyli.
Drugi przedział cenowy zaczyna się od 20 zł. W tej grupie znajdziemy masła orzechowe z droższych orzechów: laskowe, nerkowce, pistacje.
Produkty firmy kupimy przez stronę internetową, jak też w sklepach stacjonarnych, ale niestety głównie w Warszawie. W mieście, w którym mieszkam nie znalazłam produktów Basia Basia, z kolei zamówienie internetowe wiąże się z kosztami przesyłki. Jeśli złożymy zamówienie za sto złotych, Basia przyjedzie do nas za darmo.
Produkty pakowane są w szklane słoiczki o pojemności 210 g. Innych nie widziałam. Zamówienie zapakowane jest w karton, dobrze zabezpieczone, a w środku poza słoiczkami i paragonem otrzymujemy kartonik z podziękowaniem i ręcznie wypisanym naszym imieniem.
Basia Basia Laskolada i orzechowa ferajna
Czym wyróżniają się produkty Basia Basia? Składem oraz smakiem i to jest powód cen, które do najniższych nie należą.
Z etykiety dowiemy się, jaki skład ma masło orzechowe, które kupiliśmy. Jak zobaczycie zazwyczaj są to dwa-trzy produkty „plus nic więcej”.
Nie ma tu cukru, polepszaczy smaku, emulgatorów i chemii, żywność jest zdrowa i wysokiej jakości. A jak smakuje?
Chałwolada Basia Basia
Krem o gęstej konsystencji, dla osób lubiących słodkie przekąski. Nie radzę jeść łyżką, bo gwarantuję, że zatracicie się w smaku i słoiczek szybko się opróżni. Lubisz chałwę? Chałwolada jest dla Ciebie, nie lubisz – czytaj dalej.
Masła z orzechów nerkowca
O i to jest to, co mnie zaciekawiło. Połączenie orzechów nerkowca z kokosem i solą jest niespotykane. Nie jadłam nigdy wcześniej czegoś podobnego, więc smak trudno jest opisać. Słodycz orzechów nerkowca, którą znamy, przełamana została solą i kokosem, co sprawia, że bardziej niż orzechy wyczuwamy kokosowy smak.
Krem jest trochę mdły, choć dla miłośników masła orzechowego (nie słodkich kremów orzechowych) taki nie będzie. Konsystencja średnio płynna. Chałwolada jest gęsta, krem z nerkowców rzadszy.
Z czym to jeść? Słoiczki są poręczne więc można zabrać je w podróż i połączyć z waflami ryżowymi. Jeśli mamy owoce na wierzch wykładamy, np. borówki albo banany.
Jeśli ta propozycja jest dla Was za bardzo kleista i mdła, możemy przełamać smak masła serkiem grani. Wafle ryżowe smarujemy serkiem i polewamy masłem orzechowym (masło rozrobione z odrobiną gorącej wody).
Krem z orzechów laskowych
Jest to najbardziej płynny Basiowy krem, jaki próbowałam. Smak pyszny, głęboki i aksamitny. Wyraźnie wyczuwa się nutę orzechów laskowych.
Wykorzystuję płynną strukturę kremu do polewania wszelkich owsianek i naleśników. Pieczona owsianka czekoladowa z wiśniami polana masłem orzechowym stała się jednym z moich ulubionych śniadań.
Masła z orzeszków ziemnych
Nie będę rozpisywać się nad masłem orzechowym z orzeszków ziemnych, ponieważ jego smak i konsystencja są powszechnie znane. Jeśli lubimy klasyczne masło orzechowe słoiczek kupimy na stronie producenta w cenie 10,50 zł. natomiast z dodatkami jak np. bananem i chia za 12 zł.
Na stronie internetowej sklepu wybieramy spośród kilkunastu smaków. Do ciekawie brzmiących należą m.in. Basia bananowa oraz ciasteczkowa (tych jeszcze nie próbowałam).
Opis etykiety utrzymany jest w humorystycznym tonie. Zajrzyjcie tam, a na pewno uśmiech pojawi się na Waszych twarzach 🙂 Dowiedziałam się m.in. dlaczego pojemność słoiczka wynosi 210 g. 🙂
Masła orzechowe Basia Basia smakują pysznie, ale te z orzechów są drogie. Brakuje mi w ofercie masła z orzechów włoskich, które z bananami mogłoby stanowić wyśmienity duet. Zdrowa żywność to dobry pomysł zarówno do uzupełnienia naszej spiżarni, ale również jako zdrowy prezent na imieniny, urodziny czy święta.
Plusy
- niepowtarzalne smaki
- skład produktów
- ciekawy design opakowań
Minusy
- cena
- niska dostępność w sklepach stacjonarnych