Kokosowy deser z tapioki i mango

Tapioka jest produktem otrzymywanym z manioku. Nie posiada wyraźnego smaku, ale ze względu na właściwości absorbujące wodę idealnie nadaje się do puddingów i deserów. Podczas gotowania ziarenka powiększają swoją objętość i dzięki temu deser przybiera stałą konsystencję. Gotowana z mleczkiem kokosowym idealnie smakuje jako słodki dodatek do kawy. 

Wydruk przepisu
Kokosowy deser z tapioki i mango
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 40 gramów tapioki w perełkach
  • 1 laska wanilii
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Porcje
Składniki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 40 gramów tapioki w perełkach
  • 1 laska wanilii
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Sposób przygotowania
  1. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, mieszamy, wkładamy przeciętą wzdłuż laskę wanilii, uwalniając ziarenka.
  2. Wsypujemy tapiokę i słodzimy cukrem kokosowym.
  3. Gotujemy mieszając często (tapioka szybko przywiera do garnka) do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta.
  4. Po ugotowaniu wlewamy do miseczek i zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Mango kroimy i zagotowujemy z płaską łyżką syropu z agawy (może być miód), imbirem i kardamonem (ziarenka kardamonu obieramy z łuski).
  6. Kiedy zacznie się robić mus, odstawiamy i miksujemy.
  7. Mus z mango wykładamy na masę z tapioki i chłodzimy. Przed podaniem dekorujemy malinami i listkami mięty.
  8. Sok z limonki lub cytryny dodany do musu z mango przyjemnie przełamuje słodkość deseru, z kolei zmiksowany kawałek świeżego ananasa wprowadziłby nasze zmysły w przestrzeń orientalną.
Pozostałe informacje

Z przepisu wychodzą dwie porcje. Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji: Kcal: ok. 345 Białko: ok. 2,6 g. Tłuszcze: ok. 16 g. Węglowodany ok.50  g.

Similar Posts