Kokosowy deser z tapioki i mango

Tapioka jest produktem otrzymywanym z manioku. Nie posiada wyraźnego smaku, ale ze względu na właściwości absorbujące wodę idealnie nadaje się do puddingów i deserów. Podczas gotowania ziarenka powiększają swoją objętość i dzięki temu deser przybiera stałą konsystencję. Gotowana z mleczkiem kokosowym idealnie smakuje jako słodki dodatek do kawy. 

Składniki:
– 400 ml mleczka kokosowego
– 40 gramów tapioki w perełkach
– 1 laska wanilii
– 2 płaskie łyżeczki cukru kokosowego
– 1 mango
– 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy/klonowego
– 3 ziarenka kardamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Wykonanie:
1. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, mieszamy, wkładamy przeciętą wzdłuż laskę wanilii, uwalniając ziarenka.
2. Wsypujemy tapiokę i słodzimy cukrem kokosowym.
3. Gotujemy mieszając często (tapioka szybko przywiera do garnka) do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta.
4. Po ugotowaniu wlewamy do miseczek i zostawiamy do wystygnięcia.
5. Mango kroimy i zagotowujemy z płaską łyżką syropu z agawy (może być miód), imbirem i kardamonem (ziarenka kardamonu obieramy z łuski).
6. Kiedy zacznie się robić mus, odstawiamy i miksujemy.
7. Mus z mango wykładamy na masę z tapioki i chłodzimy. Przed podaniem dekorujemy malinami i listkami mięty.
8. Sok z limonki lub cytryny dodany do musu z mango przyjemnie przełamuje słodkość deseru, z kolei zmiksowany kawałek świeżego ananasa wprowadziłby nasze zmysły w przestrzeń orientalną.

Z przepisu wychodzą dwie porcje. Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji: Kcal: ok. 345 Białko: ok. 2,6 g. Tłuszcze: ok. 16 g. Węglowodany ok.50  g.

Dziewczyna Endorfina

wcześniejsze wpisy

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

poprzednie wpisy