Połączenie polskiej tradycji, orientalnej nuty z dodatkiem galaretki i listków orzeźwiającej mięty. To pomysł na niezwykły, ale prosty do wykonania deser.
Wydruk przepisu
Truskawkowy deser z mleczkiem kokosowym i miętą
Czas przygotowania
20minut
Porcje
Składniki
truskawki
30 gramówtapioki
400 mlmleczka kokosowego
szczyptaimbiru w proszku
kilka ziarenekkardamonu
dwie łyżkicukru kokosowego
do dekoracjikilkalistków mięty
dwie łyżeczkigalaretki
do dekoracjiwiórki kokosowe
miód lub syrop klonowy
Czas przygotowania
20minut
Porcje
Składniki
truskawki
30 gramówtapioki
400 mlmleczka kokosowego
szczyptaimbiru w proszku
kilka ziarenekkardamonu
dwie łyżkicukru kokosowego
do dekoracjikilkalistków mięty
dwie łyżeczkigalaretki
do dekoracjiwiórki kokosowe
miód lub syrop klonowy
Sposób przygotowania
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka.
Wsypujemy tapiokę i słodzimy cukrem kokosowym.
Gotujemy mieszając często (tapioka szybko przywiera do garnka) do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta.
Po ugotowaniu wlewamy do pucharków i zostawiamy do wystygnięcia i stężenia.
Truskawki kroimy i zagotowujemy z płaską łyżką syropu klonowego, imbirem oraz kardamonem (ziarenka kardamonu obieramy z łuski).
Kiedy zacznie się robić mus, wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku galaretkę.
Wykładamy na masę z tapioki i chłodzimy.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.