PRZEPISY

Truskawkowy deser z mleczkiem kokosowym i miętą

Wydruk przepisu
Truskawkowy deser z mleczkiem kokosowym i miętą
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • truskawki
  • 30 gramów tapioki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • szczypta imbiru w proszku
  • kilka ziarenek kardamonu
  • dwie łyżki cukru kokosowego
  • do dekoracji kilka listków mięty
  • dwie łyżeczki galaretki
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • miód lub syrop klonowy
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • truskawki
  • 30 gramów tapioki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • szczypta imbiru w proszku
  • kilka ziarenek kardamonu
  • dwie łyżki cukru kokosowego
  • do dekoracji kilka listków mięty
  • dwie łyżeczki galaretki
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • miód lub syrop klonowy
Sposób przygotowania
  1. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka.
  2. Wsypujemy tapiokę i słodzimy cukrem kokosowym.
  3. Gotujemy mieszając często (tapioka szybko przywiera do garnka) do momentu, aż tapioka stanie się przezroczysta.
  4. Po ugotowaniu wlewamy do pucharków i zostawiamy do wystygnięcia i stężenia.
  5. Truskawki kroimy i zagotowujemy z płaską łyżką syropu klonowego, imbirem oraz kardamonem (ziarenka kardamonu obieramy z łuski).
  6. Kiedy zacznie się robić mus, wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku galaretkę.
  7. Wykładamy na masę z tapioki i chłodzimy.
  8. Przed podaniem dekorujemy truskawkami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *