Przepisy

Muffiny z czekoladą w wersji fit

Udostępnij

Składniki na ciasto
*2,5 szkl. mąki  (1,5 gryczanej, 1 ryżowej)
*0,5 szkl. cukru/ słodzik/ksylitol
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*czekolada gorzka (posiekana w kosteczkę)
*2 jaja
*0,5 szkl. ciepłego mleka
*10 dag. roztopionego masła
*0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (uwielbiam śmietankowy)

Składniki na masę
* serek mascarpone i kajmak
* albo w wersji fit – skyr i 1/2 tabliczki rozpuszczonej czekolady

Wykonanie
1. Wszystkie składniki łączymy, najpierw mieszamy ze sobą to, co suche, a następnie dodajemy „mokre” składniki
2. Pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 min
3. W międzyczasie robimy masę na wierzch muffinek z serka mascarpone i masy kajmakowej (proporcje: 1 serek na maksymalnie pół puchy kajmaku, bo będzie za słodkie) albo w wersji dla sportowców mieszamy jogurt skyr z rozpuszczoną czekoladą.

Udostępnij

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *