wtorek, 3 sierpnia, 2021

Jedzenie na podróż? Nie ma sprawy!

Wakacje rozkręciły się na dobre, zbliża się czas urlopu, górskich wypraw i wycieczek, a Ty nie wiesz jakie jedzenie na wyjazd zabrać ze sobą? Podpowiadamy!

Jedzenie na wyjazd bez lodówki jest prawdziwym wyzwaniem dla osób szukających kompromisu pomiędzy szybkim posiłkiem na urlopie a tzw. czystą michą. Jak nie przywieźć ze sobą zbędnych kilogramów? Co zrobić, aby jedzenie w podróży było przyjemne i zdrowe? Oto piątka gotowców na to, co zabrać w podróż do jedzenia, aby zaspokoić głód i nie złapać nadmiernych kilogramów! Jeśli chcesz zjeść do kawy w podróży zdrowe słodycze, zapraszam do wpisu Zdrowe słodycze?! Pewnie! Pięć propozycji do 5 zł!

1. Chipsy mięsne/Suszona wołowina (Protein Beef Jerky)

Chipsy mięsne Tarczyński

Przekąski na podróż bywają zgubne. Po pierwsze szybko się kończą, co sprawia, że sięgamy po jeszcze. Po drugie mają dużo cukrów i niechcianych składników. Po trzecie nie zaspokajają głodu, albo robią to na chwilę. Ci, którzy kochają wyprawy górskie wiedzą, że jedzenie w góry trzeba zabrać, bo sił może niespodziewanie zabraknąć.

Chipsy mięsne i suszona wołowina są świetną alternatywą dla miłośników chrupania i mięsożerców, ale także skorzystają na nich osoby aktywne, które potrzebują więcej białka w diecie. Jest to o tyle fajny produkt, że został wyprodukowany wyłącznie z mięsa, bez żadnych zbędnych dodatków. Nie mogłam w to uwierzyć, ale z ponad 300 g mięsa zostało wyprodukowane 100 g produktu! Chipsy występują w trzech smakach: kurczak pieczony, wieprzowe klasyczne i wieprzowe paprykowe.

2. Ciastka

Fitking Deliciuos Cookie All Nutrition

Jedzenie w podróży bez ciastek? Nie znam nikogo, kto by pogardził czymś słodkim do kawy. Jeśli lubimy łakocie wybierzmy te bez cukru, bo zdrowe słodycze istnieją i jest ich całkiem sporo. Ale pamiętajmy, że one też mają kalorie i przyjemność z kawowego rytuału trzeba sobie dozować.

Zazwyczaj kupuję Fitking Delicious Cookie o smaku czekolady, ale jeśli wybieramy się w podróż, kiedy za oknem szaleją tropiki spróbujmy ciastek o mniejszej ilości czekolady, bo ta się może rozpuścić. Jeszcze mi się to nie zdarzyło, bo zazwyczaj zjadam je zanim zdążą ulec temperaturze. Smak “Double chocolate” to mój numer 1 z serii tych ciasteczek.

Podróże dobrze znosi też “Łan Ciastko” Irenki. Smaki są świetne, a skład zawężony został tylko do niezbędnych składników. Smaków jest kilka: orzechowe, miód i orzech, maślane oraz żurawinowo-czekoladowe.

3. Pudding/Rice Protein

Protein Rice Porridge All Nutrition

Szybka propozycja na śniadanie, ale też posiłek na wyjeździe czy jedzenie w górach. Wsypujemy kilka łyżek proszku i zalewamy wrzątkiem. Michę możemy uzupełnić o łyżkę masła orzechowego lub orzechy, skyr albo jogurt grecki i owoce. Świetnie z czekoladowym smakiem kaszki komponują się banany, a w wersji białej czekolady maliny. Energia wraca w mgnieniu oka.

4. Kubeczki z gotowym śniadaniem lub obiadem

Inna Bajka owsianka o smaku mango z jagodami goji

W górach czas mija niepostrzeżenie i w zawrotnym tempie robimy się głodni i chcemy coś zjeść. Nawet jeśli jest lato i temperatura przekracza 30 stopni w górach odczuwa się ją zupełnie inaczej. Wraz z wysokością temperatura spada, wieje wiatr i chce się zjeść coś ciepłego.

Wybierając produkty zdrowe i dobrze skomponowane zwiększamy nasze szanse na szybką regenerację i odzyskanie energii, po to, aby bezpiecznie wrócić z górskiego szczytu. Powroty z wojaży to pożeracze naszych sił. Jeśli miałabym Wam polecić owsiankę o niebanalnym smaku to pokochałam te Innej Bajki: mango i jagody goji, śliwka i rokitnik, kakao i orzechy a dla lubiących egzotyczne smaki jest też kokos i ananas. W schronisku dostaniemy gorącą wodę, wlewamy ją do kubeczka z owsianką mieszamy, czekamy chwilę i gotowe.

5. Masło orzechowe i wafle ryżowe

Połączenie: wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananami uwielbiam! Powoduje mdłości na samą myśl? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wafle ryżowe smarujemy warstwą masła orzechowego (najbardziej pasuje mi do tego wariantu masło orzechowe smoothie nie crunchy) i na wierzch układamy plasterki banana. Kapitalna przekąska w podróży, na szlaku górskim czy kiedy dopadnie nas niespodziewany głód.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *