Czym zastąpić białko kurzego jaja? Oto aż pięć sposobów!

Coraz częściej nietolerancje pokarmowe wykluczają z naszego jadłospisu ulubione składniki. Dzieje się tak również z białkiem kurzego jaja. Czym możemy je zastąpić, aby nie rezygnować z ulubionych potraw?

Nietolerancje pokarmowe są cechą charakterystyczną czasów współczesnych. Żyjemy szybko, sięgamy po żywność przetworzoną i fast posiłki, w konsekwencji nietolerancja pokarmowa może wystąpić u każdego. Jeśli przez dłuższy czas jemy ten sam produkt organizm z czasem może przestać go tolerować. Co za tym idzie po czasowej rezygnacji spożywania tego produktu może się okazać, że wszystko wraca do normy.

W moim przypadku było podobnie z białkiem kurzego jaja. Dopóki nie wykonałam testu na nietolerancję pokarmową, nie wiedziałam, co jest przyczyną mojego gorszego samopoczucia i zatrzymywania wody w organizmie. W momencie kiedy dowiedziałam się, co jest przyczyną postanowiłam, że na jakiś czas zrezygnuję z białka kurzego. Z tego powodu zaczęłam poszukiwać zamienników.

/ fot. Dziewczyna Endorfina

Proste nietolerancje, wynikające z nadmiernego spożywania konkretnego produktu, zwykle nie stwarzają problemów zdrowotnych (inaczej dzieje się w przypadku alergii pokarmowych czy nietolerancji konkretnych składników pożywienia np. glutenu czy laktozy). Problem polega w znalezieniu substytutu, co w czasach nadmiernego zatowarowania i dostępu do informacji nie jest trudne. Przecież masło orzechowe z arachidów zamienimy migdałowym, mleko krowie roślinnym itd. Mimo tego znalezienie substytutu białka kurzego jest wyzwaniem.

Białko jaj jest cennym elementem budulcowym i odżywczym (więcej o węglowodanach, tłuszczach i białkach). Posiada zarówno właściwości zdrowotne i smakowe, jak też charakterystyczną konsystencję. Dlatego dla wielu osób jest niezastąpionym składnikiem ulubionych potraw.

Dlaczego? Jajecznica, omlety, pancakesy – szybkie, smaczne, pożywne. Trudno sobie wyobrazić śniadanie bez jajek Czym więc zastąpić białko, aby nie rezygnować z ulubionych dań?

/ fot. Dziewczyna Endorfina

Czym zastąpić konsystencję białka jaja kurzego?

1. Aquafaba czyli woda z fasoli/cieciorki
Płyn zawiera w sobie dziesięć razy mniej białka niż białko kurze. Dlatego poziom makroskładników w potrawie nie będzie się zgadzał. Z drugiej strony, osoby, które mają trudność z metabolizmem białek będą szczęśliwe. Po więcej na temat aquafaby zapraszam do poprzedniego wpisu.

białko jaja =2 łyżki płynu
żółtko= 1 łyżka
1 jajko = 3 łyżki

2. Mieszanka mielonego siemienia lnianego/nasion chia i wody
Mieszamy i zostawiamy aż płyn zgęstnieje.
1 jajko= 1 łyżka siemienia/chia i 2 łyżki wody.

3. Pure z bananów i mus jabłkowy
Ta propozycja pasuje do dań na słodko, np. omletów oraz placków.
1 jajko = 1/4 szklanki bananów
1 jajko = 1/4 szklanki musu zmieszać z proszkiem.

4. Zmiksowane tofu
To zamiennik białka, który świetnie pasuje do jajecznicy.

5. Mieszanka octu i sody oczyszczonej
Tej mikstury nie odważyłam się sprawdzić. Dlatego jeśli spróbujecie dajcie znać w komentarzach jak smakuje.

/ fot. Dziewczyna Endorfina

Nietolerancja białka kurzego jaja nie powinna nas przerażać. Jak się okazuje, istnieje wiele sposobów, aby zastąpić je w potrawach słodkich oraz wytrawnych. Co więcej, sklepy proponują także gotowe zamienniki jajek. A jakie są Wasze pomysły na zastąpienie białka jaja kurzego?


Źródła:
https://www.huffpost.com/entry/the-best-vegan-egg-replac_b_8226826?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnLw&guce_referrer_sig=AQAAAEnaSo0-0cVHtwH32NCov61IC-MdJ6ihvPRBTPs6skj9LuOd2q-eN6aMKqUFLXIPYKtsPRmvO_Y7bqHpnsP4brHGZpSjDTZK3S1cHz9-iSl9stgkIpNins2K-qM4f2Fuc24usjbhcBLSRm_azIeBNWm1uC5y5CCrbjGdr587V9nM

Dziewczyna Endorfina

wcześniejsze wpisy

Comments

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swoje imię

poprzednie wpisy